ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Cine e arbitrul etapei a șasea a Ligii 1 și ce sancțiune se impunea pentru Șeroni în duelul Botoșani – Rapid! FC Argeș – CFR Cluj, studiu de caz

ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Cine e arbitrul etapei a șasea a Ligii 1 și ce sancțiune se impunea pentru Șeroni în duelul Botoșani - Rapid! FC Argeș - CFR Cluj, studiu de caz
analiza marius avram etapa 6
  • Publicat:
  • Actualizat:

Marius Avram, specialistul ProSport, a analizat fazele importante ale etapei a șasea a Ligii 1. Cine e arbitrul acestei runde, cum a fost judecată faza în care Mateiu, jucătorul celor de la Universitatea Craiova, a rămas fără doi dinți sau care e recomandarea pentru cei care au condus partida FC Argeș – CFR Cluj, confruntare în care s-au petrecut două faulturi brutale.

De asemenea, se explică fazele litigioase din meciurile Farul Constanța – Dinamo, 0-3, și modul în care trebuia procedat în cazul lui Alin Șeroni, în duelul FC Botoșani – Rapid, 0-2.

Marius Avram, analiza completă a etapei a șasea a Ligii 1, plus sfatul lui Pierluigi Collina.

ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Cine e arbitrul etapei a șasea a Ligii 1 și ce sancțiune se impunea pentru Șeroni în duelul Botoșani – Rapid! FC Argeș – CFR Cluj, studiu de caz

Meciul FCSB – Sepsi Sf Gheorghe ne aduce arbitrul etapei: Horațiu Feșnic. Un meci tensionat cu multe atacuri, presiunea publicului și multe faze importante. Arbitrul a gestionat cu mult calm situațiile dificile, și-a impus autoritatea ferm, câștigând respectful jucătorilor și ceea ce este cel mai important, a luat deciziile corecte în fazele cheie ale meciului.

(foto: Arbitrul etapei 6 a Ligii 1, Horațiu Feșnic)

Astfel am avut penalty corect acordat pentru cei de la Sepsi, fară sancțiune disciplinară. Jucătorul de la FCSB încearcă în mod clar să joace migea, fiind neatent la atacul din spate al adversarului. Ratează lovirea mingii și în schimb își lovește adversarul peste picior. Având în vedere intenția clară de a juca mingea și faptul că atacul nu a avut consecințe serioase, instrucțiunile sunt de a acorda doar sancțiunea tehnică, fară cartonașul galben.

În cealaltă suprafață de pedeapsă am avut o simulare evidentă a lui Florin Tănase, venită după un avantaj foarte bine lăsat de arbitru. Din nou Feșnic a avut o reacție rapidă, o gestică care transmitea mesajul de control, luând decizia corectă de a acorda cartonaș galben jucătorului de la FCSB cât și de a reveni cu avertismentul obligatoriu în urma atacului pentru care anterior lăsase avantaj.

Prestația bună a arbitrului la acest meci arată încă o dată importanța experienței, a renumelui arbitrului când vorbim de meciuri importante. Delegările greu de înțeles făcute de CCA, prin reținerea sau marginalizarea la meciuri mai puțin grele a arbitrilor de elită, au dus la situații nedorite în etapele precedente.

Ceea ce anticipam în articolele precedente, o posibila escaladare a atacurilor cu cotul, cu talpa, atacuri dure asupra adversarilor, iată că se petrece din ce în ce mai des pe terenurile de fotbal din Liga 1. Nesancționarea corespunzătoare în primele etape ale acestui tip de atac transmite mesaje greșite jucătorilor pentru meciurile viitoare. Astfel avem următoarele situații:

În meciul Craiova – Gaz Metan Alexandru Mateiu a fost lovit violent cu cotul în gură de Diogo Ozata, lovitură ce a produs consecințe grave. În această situație arbitrul meciului a acordat cartonaș galben dar ulterior, după ce a văzut care a fost rezultatul atacului și a cules informații suplimentare, s-a răzgândit acordându-l corect pe cel roșu. Acesta este un exemplu pozitiv de cum trebuie să procedeze un arbitru după ce realizează că a greșit. Primul pas ar fi să accepte că e posibil să fi greșit, lucru care nu este ușor.

(foto: Alexandru Mateiu și-a pierdut doi dinți)

În meciul FC Argeș – CFR Cluj avem din nou un cot în cap. De data aceasta consecințele nu au fost la fel de dure ca cele din meciul de la Craiova, însă atacul a rămas nesancționat. În minutul 36 în urma unei lovituri de la colțul terenului, Meza Colli, fundașul argeșean, sare la cap, joacă mingea dar în același timp își lovește în cap cu cotul adversarul care rămâne la pământ și primește îngrijiri medicale. Atacul în sine are o doza de dificultate prin faptul că fundașul joacă mingea, dar acest lucru nu îi permite să își lovească în cap adversarul în același timp. Decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11m și cartonaș galben.

(foto: Lovitură în meciul FC Argeș – CFR Cluj)

În același meci minutul 66 avem un atac brutal cu talpa al lui Georgian Honciu asupra unui adversar, atac peste gleznă, cu crampoanele, fară șanse de a juca mingea, apăsând chiar piciorul pe adversar. Sunt întrunite toate elementele pentru cartonaș roșu pentru atac brutal asupra adversarului. Jucătorul de la CFR Cluj a avut noroc că piciorul nu a fost tare pe pământ, altfel risca o accidentare serioasă.

Recomand din nou arbitrilor să fie foarte atenți și să nu tolereze astfel de atacuri. Nu numai că își fac treaba și rezolvă regulamentar meciul în care au fost delegati, dar ajută și pentru meciurile următoare, ușurând munca colegilor lor. Jucătorii daca văd că așa ceva nu este permis au tendința să evite și să se abțină de la acest gen de atacuri.

(Foto: Atac brutal cu talpa al lui Georgian Honciu)

Fazele importante ale meciurilor Farul – Dinamo și FC Botoșani – Rapid

Vorbind despre curajul (sau lipsa curajului) de a acorda al doilea cartonaș galben și implicit pe cel roșu în situații clare, am remarcat câteva situații interesante etapa asta.

Astfel în minutul 47 al meciului Farul Constanța – Dinamo București, Bradley Denojer, fundașul celor de la Farul, ține un adversar cu ambele mâini, fară nici o șansă de a juca mingea, impiedicandu-l să se poziționeze într-o situație periculoasă pentru apărarea proprie. O fază clar definită de legile jocului  ca sancționabilă cu cartonaș galben. Cu atât mai mult este greu de înțeles motivul pentru care nu a fost acordat al doilea galben cu cât situația se afla între trei membri ai brigăzii de arbitri, fiind direct în raza vizuala a arbitrului asistent de pe acea parte și a celui de-al patrulea oficial, ambii obligați să intervină și să furnizeze informații arbitrului.

(Foto: Faza Farul – Dinamo)

În minutul 45 al meciului FC Botoșani – Rapid București avem o situație de asemenea greu de înțeles. Alin Șeroni, jucător care primise cu câteva minute înainte un cartonaș galben, face un fault la marginea terenului, atac prin alunecare, având viteză, intensitate, fară șanse de a juca mingea, în mod clar cu singurul scop de a opri adversarul. Toate acestea sunt criterii ale comportării nesportive și se încadrează la acordarea cartonașului galben. Din nou avem o fază aflată într-o zonă controlată de mai mulți membri ai brigăzii și din nou arbitrul acordă doar lovitură liberă. Decizia corectă ar fi fost cartonaș galben urmat de cel roșu.

(Foto: Fault comis de Alin Șeroni în meciul FC Botoșani – Rapid)

Arbitri aflați în fata unor asemenea situații clare, ușor de analizat și sancționat, trebuie să arate curaj și să ia decizia majora de eliminare. Un arbitru de top se diferențiază de restul și prin capacitatea de a lua decizii nepopulare, chiar si împotrivă echipei gazda, în momente cheie ale meciului. Pierluigi Collina spunea într-un interviu:

„Hai să vorbim despre curaj, despre curajul de a decide, de a lua decizii importante, dificile, atât de dificile încât îl pun pe arbitru în postura de a deveni un personaj important, dar nu cel mai important din meci. Un arbitru bun este acela care ia decizia convins, în mometul oportun, chiar dacă are posibilitatea de a o amâna…Aceasta este cea mai importantă calitate pe care un arbitru o poate avea și sfatul meu pentru oricine începe această activitate este de a avea acest curaj încă de la început”.

 

 

 

 

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Yamato Zaharia a fost “asaltat” de Ovidiu Neveu la o terasă din centrul Bucureștiului. Răfuiala din ring s-a mutat în stradă: luptătorul a fost victima unei “ambuscade”
Yamato Zaharia a fost “asaltat” de Ovidiu Neveu la o terasă din centrul Bucureștiului. Răfuiala din ring s-a mutat în…
În weekend se joacă din nou ”România – Kosovo”! Cum au numit kosovarii echipa din țara noastră
În weekend se joacă din nou ”România – Kosovo”! Cum au numit kosovarii echipa din țara noastră
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului,…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
TUN uriaş. Dan Şucu pregăteşte cel mai scump transfer din istoria Rapidului: ”Peste 10 milioane de euro”
TUN uriaş. Dan Şucu pregăteşte cel mai scump transfer din istoria Rapidului: ”Peste 10 milioane de euro”
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic, lapoviță și ninsori
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic, lapoviță și ninsori
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
×